Ruokaviraston ohjeita palstaviljelijöille

Ruokavirasto haluaa tiedottaa palstaviljelijöitä siemen- ja taimimateriaalin tuontivaatimuksista EU:n ulkopuolelta ja lisäksi antaa muutamia vinkkejä, miten ehkäistä kasvintuhoojien leviämistä palstaviljelmille. Alla olevassa tiedotteessa on kerrottu lyhyesti rajoituksista EU:n ulkopuolelta ja EU:n alueelta hankitulle lisäysaineistolle, kuten taimille ja siemenille sekä muutamia hyödyllisiä linkkejä Ruokaviraston verkkosivuille kasvien tuontiasioihin liittyen.

Huomioi tuontirajoitukset, jos hankit kasveja ulkomailta 


EU:n ulkopuolelta tuotaessa tiukat rajoitukset 

Kasvien ja kasvituotteiden tuomiseen ja tilaamiseen EU:n ulkopuolelta liittyy monia rajoituksia. Niitä noudattamalla suojelet omaa viljelmääsi ja koko EU:n aluetta vierasperäisiltä kasvitaudeilta ja tuholaisilta. 

Jos aiot hankkia taimia, siemeniä, pistokkaita tms. EU:n ulkopuolelta, katso ohjeet Ruokaviraston verkkosivuilta (linkit alla). Kaikki EU:n ulkopuolelta tuotavat istutettaviksi tarkoitetut kasvit, kylvösiemenet, leikkokukat sekä tuoreet kasvikset vaativat kasvinterveystodistuksen (Phytosanitary Certificate). Matkustajilla ei yleensä ole mahdollisuutta hankkia todistusta. Verkkokaupoista tilaaminen EU:n ulkopuolelta on mahdollista noudattamalla Ruokaviraston ohjeita, mutta tuontiin liittyy maksullinen tarkastus. 

EU-maista tuotaessa rajoituksia on vain vähän 

Kasvien ja lisäysaineiston tuominen EU:n alueelta Suomeen on pääsääntöisesti mahdollista ilman rajoituksia. Tulipoltteen isäntäkasveille (esimerkiksi omena- ja päärynäpuut) ja siemenperunalle on kuitenkin tiukemmat vaatimukset. Niitä voi tuoda toisesta EU-maasta vain, jos ne on varustettu suoja-aluekasvipassilla. Suoja-aluekasvipasseja ei kuitenkaan yleensä ole kuluttajille myytävissä kasveissa muissa EU-maissa, joten tulipoltteen isäntäkasvit ja siemenperunat tulee hankkia kotimaasta.

 Vaikka taimien ja muun lisäysaineiston tuonti Suomeen EU:n alueelta on pääsääntöisesti mahdollista, kannattaa taimet ja muu lisäysaineisto hankkia ammattimaisista puutarhamyymälöistä. Niissä tuotantoa valvotaan ja tuotteet tarkastetaan kasvitautien ja tuholaisten varalta.

 Muita vinkkejä kasvitautien ja tuholaisten leviämisen estämiseksi 

Perunan viljelyyn tulee käyttää aina sertifioitua siemenperunaa. Se on testattu kasvitautien varalta. Sertifioidun siemenperunan tunnistaa pakkaukseen kiinnitetystä vakuustodistuksesta. Sertifioitua siemenperunaa käyttämällä voit ehkäistä hankalien maassa säilyvien tuhoojien kuten peruna-ankeroisten, perunasyövän ja rengasmädän leviämisen palsta-alueelle. Nämä voivat säilyä maassa jopa kymmeniä vuosia. 

Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, mistä hankit siemenet taimien kasvatusta varten. Älä käytä kaupan tomaateista ja paprikoista kerättyjä siemeniä. Ne voivat sisältää esimerkiksi siemenlevintäisiä kasvitauteja, kuten tomaatin ruskokurttuvirusta. Lisäksi kaupan tomaateista ja paprikoista kasvatetut jälkeläiset eivät välttämättä ole ominaisuuksiltaan samanlaisia kuin niiden emokasvit, sillä kyseessä on mahdollisesti F1 -hybridilajike. Eroja voi esiintyä mm. hedelmän maussa, kasvussa tai tautien vastustuskyvyssä. Jotta saa sitä mitä haluaa, on siemenet syytä ostaa puutarhamyymälästä. 

Karanteenikasvintuhoojat voivat aiheuttaa merkittävää taloudellista vahinkoa maa- ja metsätaloudelle sekä ekosysteemeille ja niiden esiintymät tulee aina hävittää. Opettele siis tunnistamaan yleisimmät kasvitaudit ja tuholaiset sekä ilmoita heti Ruokavirastoon, mikäli epäilet karanteenituhoojien esiintymistä. Tuhoojan hävittämisen onnistuminen on todennäköisempää, mitä aikaisemmin torjunta aloitetaan.

Kasvien tilaamisesta löytyy lisätietoa täältä: https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/puutarhakasvit/harrastajat/kasvien-tilaaminen-verkosta/ 

Kasvien ja kasvituotteiden tuonnista EU:n ulkopuolelta matkatavarana löytyy lisätietoa täältä: https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/puutarhakasvit/harrastajat/kasvit-ja-kasvituotteet/ 

Lisätietoa tulipoltteesta löytyy täältä: https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/kasvitaudit-jatuholaiset/kasvintuhoojahaku/karanteenituhoojat/tulipolte 

Lisätietoa tomaatin ruskokurttuviruksesta löytyy täältä: https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/kasvitaudit-jatuholaiset/kasvintuhoojahaku/karanteenituhoojat/tomaatin-ruskokurttuvirus/ 

Lisätietoa karanteenituhoojista löytyy täältä: https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/kasvitaudit-ja-tuholaiset/kasvintuhoojahaku/