Liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelmalla havainnollistetaan yrityksen toimintaperiaate. Eli mitä, kenelle ja miten. 

Liiketoimintasuunnitelmaa on hyvä lähteä toteuttamaan, kun on löydetty hyvä liikeidea, ja oman yrityksen perustaminen tuntuisi mahdolliselta ja todennäköiseltä. Tämä sen vuoksi, että liiketoimintasuunnitelmasta löytyy yrityksen tavoitteet ja toimintamallit. 

Liiketoimintasuunnitelmaa on hyvä tarkastella ja tarvittaessa päivitellä noin vuoden välein. Tottakai, jos yrityksen toimintamalli muuttuu esimerkiksi leipomisesta valokuvaamiseen, liiketoimintasuunnitelmaan on hyvä päivittää tässä kohtaa uudet ajankohtaiset tiedot ja suunnitelmat.

BMC, Business Model Canvas

Business Model Canvas- pohja on helppokäyttöinen pohja liiketoimintasuunnitelmalle. Pohja tarjoaa kaikki olennaiset kysymykset, joihinka vastatessa saadaan luotua kattava, omannäköinen liiketoimintasuunnitelma. 

Saat BMC:n täysin ilmaiseksi käyttöösi, ja suosittelemme latamaan sen tueksi Adobe Reader- ohjelman, tämänkin ilmaiseksi. BMC on pdf- muodossa oleva tiedosto, jonka vuoksi Adobe Reader- ohjelmasta on paljon apua sen täyttämisessä!

Toinen iso tuki liiketoimintasuunnitelman täyttämiselle on ehdottomasti 4H-yrittäjän oma työkirja, joka opastaa liiketoimintasuunnitelman tekemisen askel askeleelta. Sinun ei siis tarvitse tietää kaikkea itse!

Muista aina liiketoimintasuunnitelmaa täyttäessä kysymykset;

Mitä? Kenelle? Miten?