Työpaja Tikki esittelyssä

3.2.2023

Kiitos vierailusta ja kivasta jutusta :) Alla oleva blogiteksti on julkaistu Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilla

https://www.hameenlinna.fi/blogi/tyopaja-tikista-taitoja-tyoelamaan/⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

(1.2.2023)

TYÖPAJA TIKISTÄ TAITOJA TYÖELÄMÄÄN

”Päätettiin leipoa pipareita. Niitä hyviä, jotka viime kerralla eivät meinanneet ehtiä edes tarjolle saakka, kun jo tulivat syödyiksi”, keittiö- ja puhtaanapitoalan opiskelijat kertovat työpaja Tikin keittiöön saavuttuamme. ”Te hemmottelette meitä kaikkia taas”, yksilövalmentaja Mirva Pääkkönen ihastelee.

4H-yhdistyksen Aulangontien Työpaja Tikki sekä Tuuloksen toimipisteen työpaja Reki tarjoavat toimintaa 17–29-vuotiaille hämeenlinnalaisille, joilla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa. ”Työpajalle voi tulla, kun tarvitsee valmennusta työelämään tai työnhakuun”, Mirva Pääkkönen selvittää. ”Oppisopimuskoulutuksella meillä voi myös suorittaa kasvatus- ja ohjausalan tai keittiöalan perustutkintoa tai tulla koulutussopimuksella työelämäharjoittelemaan esimerkiksi liiketoiminnan perustutkintoa”, Pääkkönen jatkaa.

Työpaja Tikin ainutlaatuinen miljöö rautatieaseman 1800-luvun lopulla rakennetulla makasiinilla huokuu historiaa. Tiloja kierrellessämme Pääkkönen kuvailee, millaiset työtehtävät mielessä Tikkiin voi tulla. ”Meiltä löytyy tehtäviä useilta aloilta: pyörähuoltoa, piha- ja puutarha-alan tehtäviä, pintakäsittelyalan tehtäviä ja luova puoli kuten kuvataiteet. Tuuloksen Reki-pajalla voi lisäksi tutustua kotipalvelutyöhön ja asiakaskohtaamisiin aidossa työelämäympäristössä.”

Arjen hallitsijaksi

Valmiina olevaa toimintasuunnitelmaa tai osaamista ei tarvitse olla, ja Työpaja Tikkiin on jokainen tervetullut omana itsenään. Kuuluu elämään, että on hyviä ja huonoja päiviä, ja niinä huonoina – etenkin silloin – on enemmän kuin tärkeää liittyä aamulla joukkoon. ”Nuoret ovat nimenomaan arvostaneet sitä, että saavat arkeensa lukujärjestyksen ja selkeän struktuurin”, Pääkkönen kertoo.

Työpajalla laaditaan myös pätevä ansioluettelo, tehdään yhdessä työhakemuksia ja käydään muun muassa työllistymistä edistävissä tapahtumissa ja Ohjaamolla. Tarvittaessa käydään läpi myös eri tahojen, kuten Kelan kanssa asiointia. Pajan nuoret ovat näppäriä. ”Hain just kahteen kesätyöpaikkaan”, kertoo nuori ohimennessään ja saa ohjaajalta välittömän positiivisen palautteen. Näppäryyttä puoltaa myös nopeus. ”Perhekeskus Uppiksen Arjen kesyttämön materiaalien valmistamisen kestoksi pohdittiin kuutta viikkoa, ja nuoret olivatkin jo yli puolta aikaisemmin valmiita”, Pääkkönen hämmästelee.

Pääkkönen lisää, että pajalla jokainen on osa yhteisöä ja nuoret pystyvät myös täten vaikuttamaan. Toimintaa muokataan nousseiden teemojen ja saadun palautteen myötä. Esimerkiksi päivittäinen, paikan päällä kokin valmistama lämmin kotiruoka tarjotaan kaikille, ja työkokeilussa sekä kuntouttavassa työtoiminnassa oleville lounas kuuluu nyt työsuhde-etuihin.

Elämää varten

Pajalla noudatetaan samoja työelämän pelisääntöjä kuin yhteiskunnassa yleensäkin. Nuori voi luottaa siihen, että hänellä on ajankohtaista tietoa ja osaamista pajatoiminnan päättyessä. ”Meiltä on hiljattain 10 nuorta työllistynyt vapaille markkinoille”, Pääkkönen jatkaa.

Puutarha-alan osaajien istuttamat versot kurkottelevat ikkunalla kohti valoa symboloiden Tikissä tapahtuvaa kasvua. Työhönvalmennuksen ja työelämätaitojen ohella pajalta karttuu nimittäin paljon muutakin matkaan. Pääkkönen pohtii pajalla käytyjä keskusteluja ja kuvailee saatua palautetta: ”Täällä muodostuu ystävyyssuhteita. Nuorten itseluottamus vahvistuu ja he saavat itsevarmuutta erilaisten sosiaalisten tilanteiden suhteen. Arjen hallinnan tunteen myötä saa lisäenergiaa ja tulevaisuuden suunnitelmat selkiytyvät. Vertaistukea unohtamatta.”

Lähtöä tehdessäni nenääni tulvii herkullinen tuoksu – opiskelijoiden leipomat leivonnaiset alkavat olla valmiita.

Lisätietoja

Työpaja Tikin tarjoamista mahdollisuuksista kertoo lisää
Mirva Pääkkönen p. 050 469 4863
yksilövalmentaja.hameenlinna@4h.fi

Työpaja Tikin esittelyvideo

Lähteet: Nuorten työpajat | Hämeenlinna Seudun 4H-yhdistys