Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys

Keräysaika kaikissa keräyspisteissä 29.5.- 2.7.2023. 

KERÄYSPAIKAT 2023

Huom. Kaikissa keräyspisteissä on postilaatikko ja vihko. Pyydämme ystävällisesti merkitsemään tuodut säkkimäärät ja -laadut!

1. Hämeenlinna, Renko

Naarajärven tienhaara, UPM:n laani Turkutien vieressä.

2. Hämeenlinna, Lammi

Turengintie 208, Tippavaaran kuivurin pihamaalla

3. Hämeenlinna, Tuulos

Leutostentie, Viikin soramonttu

4. Janakkala, Tervakoski

Lautamäentie 78.

5. Janakkala, Turenki

Harvialantie 13, Vapo Oy, sokeriportti.

6. Parola, Hattula

Ratatie 4, kunnan varikko (huom aukioloajat: ma-to 7-15:30, pe 7-13:45) 


Lisätiedot Tekninen asiantuntija Petri Takala p.  050 401 4854


Säkkikeräysohjeet

Keräykseen kelpaavat vain muoviset:

  • Yaran lannoitteiden suursäkit (600 kg, 700 kg) ja piensäkit (25 kg, 40 kg), lannoitelavojen suojahuput 
  • Lantmännen Agron siemensuursäkit, luomulannoitesäkit, rehusuursäkit ja rehupiensäkit (muovi)
  • Hankkijan siemensuursäkit, rehusuursäkit, rehupiensäkit (muovi)
  • Tilasiemenen siemensuursäkit
  • Peltosiemenen siemensuursäkit
  • A-Rehun lannoitesäkit, rehusuursäkit ja rehupiensäkit (muovi)

Keräykseen eivät kelpaa:  muiden valmistajien säkit, säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit, paperisäkit.


Säkkien tulee olla tyhjiä, mutta muutama lannoiterae ei haittaa. Säkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms., mutta mitään vieraita esineitä, kiviä, muuta muovia yms. ei saa olla mukana. Viljelijät voivat viedä säkit irtonaisina keräyspisteisiin. Säkit käytetään edelleen muoviteollisuuden raaka-aineena.


Pakkaus

40 ja 25 kg säkkien ja pakkaus

Säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin seuraavasti:

  1. 49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin.
  2. Nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa.
  3. Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan.

    Vihje: Säkit on helpompi pussittaa, jos 49 säkin sijaan niputtaakin päällekkäin 48 säkkiä. Tämä jälkeen yksi säkki leikataan auki kolmelta sivulta siten, että yksi lyhyt sivu jää ehjäksi. 48 säkin nippu kääritään tiukaksi rullaksi, joka ensin esipakataan rullaamalla sen ympäri auki leikattu säkki siteeksi (vain pienlannoitesäkki kelpaa siteeksi, muuta muovia ei saa käyttää). Esipakattu säkkinippu on edelleen helppo pujottaa 50:een säkkiin.

Lavahuppujen pakkaus

Kolmesta kuuteen (3 – 6) lavahuppua taitellaan siistiksi nipuksi ja pakataan yhteen lyhyeltä sivulta auki leikattuun piensäkkiin. Pakkausta ei tarvitse sitoa.

Suursäkkien pakkaus

  1. Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan.
  2. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä.  Tarvittaessa leikkaa pohja auki. (Muutama lannoiterae ei haittaa)
  3. Sido 5-20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä. Pieniä nippuja on (n. 10 säkkiä) on helpompi käsitellä. 

Vaihtoehtoisesti voi suursäkit paalata maatalouden pyöröpaalaimella.  




Säkkien jättäminen keräykseen on viljelijöille maksutonta.

Reilu Teko -säkkikeräyksessä työllistetään nuoria ja tehdään ympäristötekoja

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen. Vuonna 2020 nostamme erityisesti esille nuorten kesätyöllistämisen merkitystä sekä niitä ympäristötekoja, joita maanviljelijät tekevät tuodessaan maatalousmuovia keräykseen.

Keräyksellä on jo pitkät perinteet, sitä on tehty vuodesta 1975 asti. Tänä aikana muovia on saatu talteen ja kierrätykseen lähes 40 miljoonaa kiloa, josta viime vuonna 673 tonnia.

Keräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit, lannoitelavojen suojahuput, Hankkijan rehusuursäkit sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron, Peltosiemenen ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit.

– Huolellisen pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit käytetään uusiomuovin raaka-aineena ja niistä saadaan muun muassa sahateollisuuden vannenauhoja, kertoo kaupallinen johtaja Timo Räsänen Yara Suomesta.

Säkkikeräys on kiertotalousteko

Säkkikeräys tapahtuu touko-elokuussa. Viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on lähes jokaisessa kunnassa. Reilu Tekoon osallistuu vuonna 2020 noin 150 yhdistystä ympäri Suomea ja heillä on auki noin 200 keräyspistettä. Lähin keräyspiste löytyy toiminnan verkkosivuilta: 4h.fi/reiluteko. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä jatkokäsittelyyn Lassila & Tikanojan tuotantolaitoksiin.

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen – viime vuonna saatiin talteen noin 70 prosenttia kierrossa olevasta säkkimateriaalista.

Nuorten kesätyöllistäminen entistä tärkeämpää

Vuonna 2020 Reilu Teossa nostetaan erityisesti nuorten kesätyöllistymisen mahdollisuuksia, kun koronaepidemian vuoksi moni nuori on menettänyt jo sovitun kesätyöpaikkansa. Nuorisojärjestönä 4H:lla on vastuu tehdä oma osansa nuorten työllistämisessä.

– Nuoret saavat keräyksestä tärkeää työkokemusta, ja monelle se on ensimmäinen kesätyö. Varsinkin näin poikkeusaikoina, kun nuoret ovat huolestuneita tulevaisuudesta ja omasta kesätyöllistymisestään, Reilu Teko tarjoaa nuorille monella paikkakunnalla mahdollisuuden ansaita omaa rahaa, painottaa järjestöpäällikkö Aino Tonttila Suomen 4H-liitosta.

Keräyksen päärahoittajana toimii Yara Suomi. Säkkikeräykseen osallistuvat Hankkija, Lantmännen Agro, Lantmännen Feed, Peltosiemen, Tilasiemen ja Lassila & Tikanoja. Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio