4H-yritys

Unelmat todeksi yrittämällä

Yrittäjyys ja oman yrityksen perustaminen kiinnostaa nuoria. 4H tarjoaa nuorelle mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä ohjatusti henkilökohtaisen yritysohjaajan opastuksella. Perustiedot yrittämisestä nuori saa osallistumalla 4H-yrityskurssille. 4H-yrityksen voi perustaa 13 vuotta täyttänyt nuori, yksin tai yhdessä ystävien kanssa. 

Onko sinulla idea joka haiskahtaa rahalle? Oletko keksinyt tuotteen tai palvelun, jota lähiympäristösi tarvitsee? Voisiko yrittäjyys olla työskentelymuotosi tulevaisuudessa?

4H-Yrityksessä voit kokeilla yrityksen perustamista, bisneksen pyörittämistä ja yrittäjänä oloa. 4H-Yritys on helppo tapa kokeilla onko yrittäjyys sinun juttusi. Riskit ovat pienet ja ohjaaja on apunasi!

4H-Yrityksessä kokeilet taitojasi ja osoitat osaamisesi. Saat unohtaa huokaukset: ”Jos olisin saanut itse päättää, niin olisin tehnyt sen näin.” Nyt päätät, teet ja näytät!

Tutustu 4H-Yritykseen Suomen 4H-liiton sivuilla.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

4H-yrityksestä työelämän taitoja tai unelmien kesäduuni!

4H-Yritys on mahdollisuus opetella yrittäjyyttä ohjatusti ja omassa tahdissa. Yrityksen voi perustaa oma-aloitteisesti tai 4H-yhdistyksen järjestämällä 4H-yrityskurssilla. 4H-Yrityksen työkalupakista löydät yrityksen talouteen ja markkinointiin liittyvät tarvittavat neuvot ja asiakirjat.

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistys järjestää yrityskursseja muutamia kertoja vuodessa, tiedotamme näistä Koulutukset ja kurssit -sivullamme.

4H-yritys simpukankuoressa

 • Olet 13–28-vuotias
 • Olet 4H-jäsen
 • Teet kirjallisen sopimuksen yritysohjaajan kanssa
 • Teet kirjallisen suunnitelman yrityksestäsi 4H-Yritys -oppaaseen
 • Teet perustamisilmoituksen 4H-yhdistykseen
 • Yrityksesi myynti on 50€–8000€/vuosi
 • Teet toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksesi toiminnasta 4H-yhdistykselle

4H-yritys

4H-yritys on nuorelle mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti, ohjatusti ja omassa tahdissaan. 4H-yritys ei ole elinkeino, vaan se on harrastustoimintaa. Suomessa on yli 1500 4H-yritystä, ja niitä perustetaan koko ajan lisää. 4H-yrittäjänä nuori saa toteuttaa oman yritysideansa, joka voi perustua hänen omiin kiinnostuksen kohteisiinsa ja osaamiseensa. Yrityksen nuori voi perustaa itsenäisesti tai 4H:n järjestämässä yrityskoulutuksessa.

”Samalla, kun käyn asioita läpi yhdessä nuoren yrittäjän kanssa, tulen miettineeksi myös omaa liiketoimintaani. Yritysohjaajana toimiminen on eräänlaista itsementorointia.” -Sanna, tilitoimistoyrittäjä

Faktat 4H-yrityksestä ja -yrittäjästä

 • 4H-yritys on 13–28-vuotiaalle 4H:n jäsenelle tapa kokeilla yritystoimintaa.
 • Nuori tekee suunnitelman yrityksestään (liiketoimintasuunnitelma)
 • Nuori tekee 4H-yrityksen perustamisilmoituksen 4H-yhdistykseen.
 • Nuori tekee kirjallisen sopimuksen yritysohjaajansa kanssa.
 • 4H-yrityksen myynti voi olla 50 € – 8 000 € / vuosi.
 • Nuori pitää yksinkertaista kirjaa 4H-yrityksensä tuloista ja menoista, ottaa kuitit talteen ja tekee toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksensä toiminnasta 4H-yhdistykselle.
 • 4H-yritykselle on räätälöity vapaaehtoinen vastuuvakuutus. Vakuutuksen hinta on 30 €/vuosi. Kaikissa yrityksissä vastuuvakuutusta ei tarvita, mutta etenkin palveluita myyvissä yrityksissä riskit on hyvä kartoittaa ja harkita vakuutuksen ottamista.
 • Nuori voi toimia 4H-yrittäjänä haluamansa ajan ja toiminnan voi lopettaa milloin tahansa ilmoituksella 4H-yhdistykseen.
 • Nuori voi itse päättää, toimiiko hän Y-tunnuksella.

Nuoret tarvitsevat jatkuvasti uusia yritysohjaajia ideoimilleen 4H-yrityksille. Jos olet kiinnostunut toimimaan nuorelle yritysohjaajana, otathan yhteyttä paikalliseen 4H-yhdistykseen. 

”Samalla, kun käyn asioita läpi yhdessä nuoren yrittäjän kanssa, tulen miettineeksi myös omaa liiketoimintaani. Yritysohjaajana toimiminen on eräänlaista itsementorointia.” -Sanna, tilitoimistoyrittäjä