4H-yritys

Unelmat todeksi yrittämällä

Yrittäjyys ja oman yrityksen perustaminen kiinnostaa nuoria. 4H tarjoaa nuorelle mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä ohjatusti henkilökohtaisen yritysohjaajan opastuksella. Perustiedot yrittämisestä nuori saa osallistumalla 4H-yrityskurssille. 4H-yrityksen voi perustaa 13 vuotta täyttänyt nuori, yksin tai yhdessä ystävien kanssa. 4H:ssa nuoret ovat perustaneet jo noin 800 4H-yritystä. 

Onko sinulla idea joka haiskahtaa rahalle? Oletko keksinyt tuotteen tai palvelun, jota lähiympäristösi tarvitsee? Voisiko yrittäjyys olla työskentelymuotosi tulevaisuudessa?

4H-Yrityksessä voit kokeilla yrityksen perustamista, bisneksen pyörittämistä ja yrittäjänä oloa. 4H-Yritys on helppo tapa kokeilla onko yrittäjyys sinun juttusi. Riskit ovat pienet ja ohjaaja on apunasi!

4H-Yrityksessä kokeilet taitojasi ja osoitat osaamisesi. Saat unohtaa huokaukset: ”Jos olisin saanut itse päättää, niin olisin tehnyt sen näin.” Nyt päätät, teet ja näytät!

Tutustu 4H-Yritykseen Suomen 4H-liiton sivuilla.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

4H-yrityksestä työelämän taitoja tai unelmien kesäduuni!

4H-Yritys on mahdollisuus opetella yrittäjyyttä ohjatusti ja omassa tahdissa. Yrityksen voi perustaa oma-aloitteisesti tai 4H-yhdistyksen järjestämällä 4H-yrityskurssilla. 4H-Yrityksen työkalupakista löydät yrityksen talouteen ja markkinointiin liittyvät tarvittavat neuvot ja asiakirjat.

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistys järjestää yrityskursseja muutamia kertoja vuodessa, tiedotamme näistä Koulutukset ja kurssit -sivullamme.

4H-yritys simpukankuoressa

 • Olet 13–28-vuotias
 • Olet 4H-jäsen
 • Teet kirjallisen sopimuksen yritysohjaajan kanssa
 • Teet kirjallisen suunnitelman yrityksestäsi 4H-Yritys -oppaaseen
 • Teet perustamisilmoituksen 4H-yhdistykseen
 • Yrityksesi myynti on 50€–8000€/vuosi
 • Teet toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksesi toiminnasta 4H-yhdistykselle

4H-yritys

4H-yritys on nuorelle mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti, ohjatusti ja omassa tahdissaan. 4H-yritys ei ole elinkeino, vaan se on harrastustoimintaa. Suomessa on yli 1500 4H-yritystä, ja niitä perustetaan koko ajan lisää. 4H-yrittäjänä nuori saa toteuttaa oman yritysideansa, joka voi perustua hänen omiin kiinnostuksen kohteisiinsa ja osaamiseensa. Yrityksen nuori voi perustaa itsenäisesti tai 4H:n järjestämässä yrityskoulutuksessa.

”Samalla, kun käyn asioita läpi yhdessä nuoren yrittäjän kanssa, tulen miettineeksi myös omaa liiketoimintaani. Yritysohjaajana toimiminen on eräänlaista itsementorointia.” -Sanna, tilitoimistoyrittäjä

Faktat 4H-yrityksestä ja -yrittäjästä

 • 4H-yritys on 13–28-vuotiaalle 4H:n jäsenelle tapa kokeilla yritystoimintaa.
 • Nuori tekee suunnitelman yrityksestään (liiketoimintasuunnitelma)
 • Nuori tekee 4H-yrityksen perustamisilmoituksen 4H-yhdistykseen.
 • Nuori tekee kirjallisen sopimuksen yritysohjaajansa kanssa.
 • 4H-yrityksen myynti voi olla 50 € – 8 000 € / vuosi.
 • Nuori pitää yksinkertaista kirjaa 4H-yrityksensä tuloista ja menoista, ottaa kuitit talteen ja tekee toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksensä toiminnasta 4H-yhdistykselle.
 • 4H-yritykselle on räätälöity vapaaehtoinen vastuuvakuutus. Vakuutuksen hinta on 30 €/vuosi. Kaikissa yrityksissä vastuuvakuutusta ei tarvita, mutta etenkin palveluita myyvissä yrityksissä riskit on hyvä kartoittaa ja harkita vakuutuksen ottamista.
 • Nuori voi toimia 4H-yrittäjänä haluamansa ajan ja toiminnan voi lopettaa milloin tahansa ilmoituksella 4H-yhdistykseen.
 • Nuori voi itse päättää, toimiiko hän Y-tunnuksella.

Nuoret tarvitsevat jatkuvasti uusia yritysohjaajia ideoimilleen 4H-yrityksille. Jos olet kiinnostunut toimimaan nuorelle yritysohjaajana, otathan yhteyttä paikalliseen 4H-yhdistykseen. 

”Samalla, kun käyn asioita läpi yhdessä nuoren yrittäjän kanssa, tulen miettineeksi myös omaa liiketoimintaani. Yritysohjaajana toimiminen on eräänlaista itsementorointia.” -Sanna, tilitoimistoyrittäjä